Снежен циклон връхлита България тази нощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2021 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Снежен циклон връхлита България тази нощ

/КРОСС/ Пореден епизод на зима 2021 се очаква да започне във вторник и да продължи около 48 часа.

Порция студен въздух от арктическите ширини е на път да обхване от северозапад почти цялата страна. В същото време над Балканите ще нахлуе влага от Средиземноморието, която ще донесе повсеместни валежи, съобщава NOVA.

Снеговалежите ще започнат още през нощта и призори във вторник от северозапад. До обяд ще обхванат в различна степен Западна и Северна България.

В източните райони на страната ще завали дъжд, който по-късно, с падането на температурите, ще премине в сняг.

Интензивен снеговалеж се очаква в по-късните часове във вторник и в нощта срещу сряда, когато студеният въздух ще обхване дори Черноморието.

В сряда преди обяд от запад на изток валежите ще започнат да намаляват и да спират. Най-късно това ще се случи в Североизточна България.

Има условия в следващите 48 часа да се натрупа снежна покривка около и над 20 сантиметра в Предбалкана, котловините южно от Балкана, в Североизточна България. На югоизток ще се излее солидно количество дъжд.

В някои райони на областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали метеорологичните модели предвиждат до 80-100 литра на квадратен метър за двата дни.

Температурите ще паднат осезаемо от сряда до петък. Дневните ще се колебаят около нулата, а сутрин и вечер - в интервала минус 5 - минус 10 в някои райони.

В планините снеговалежите ще са обилни в масивите на югозапад, в Стара планина и Родопите. Във вторник вечерта се очакват снеговалежи и на изток - в Странжда и Сакар. По планинските проходи и пътища са възможни усложнения в трафика. Вятърът ще създава предпоставки за навявания, а ниските температури - за обледеняване.