Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на новосформирания Икономически и социален съвет
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2021 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на новосформирания Икономически и социален съвет

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на новосформирания Икономически и социален съвет (ИСС). Заседанието се състоя дистанционно и в него участваха също вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и еврокомисарят по работни места и социални права Никола Шмит.

Пред всички Вас стои нелеката задача да бъдете връзката между гражданското общество и държавната власт по въпросите, свързани с икономическото и социалното развитие на страната, отбеляза Цвета Караянчева в изказването си. Тя подчерта, че българският ИСС вече 17 години изпълнява успешно консултативните си функции, а голяма част от неговите членове и преди са участвали в дейността му, изработвали са становища, резолюции и анализи. Има и нови членове на съвета, които вярвам, че с личната си експертиза и с тази на организациите, които представляват, ще допринесат за успешната му работа, посочи председателят на парламента.

Цвета Караянчева заяви, че в ИСС има много широко представителство на организираното гражданско общество. Сред членовете му са представители не само на най-големите работодателски и синдикални организации, но и на кооперации, на екологични организации, на занаятчии, на селскостопанските производители, на потребителите, на хората с увреждания, на организации, подпомагащи социално слабите хора и още много други, добави тя.

Председателят на Народното събрание подчерта, че най-важното качество, което отличава ИСС от други институции, е неговият разностранен експертен потенциал и тясната връзка с гражданите. Позициите на ИСС по основни икономически и социални въпроси са изключително важни за дейността на законодателната власт, защото именно връзката между гражданите и законодателната власт е същността на демократичния процес, посочи Цвета Караянчева. По думите й това е причината позициите, които ИСС изразява и отстоява да са сред най-верните корективи за народните представители. За всеки от Вас и за ИСС е важно да изпълните своя дълг към обществото, да постигнете общо съгласие, когато приемате и отстоявате своите позиции, да се водите от принципите на солидарност и равнопоставеност, да си поставите цели, които да допринасят за благосъстоянието на хората, добави председателят на парламента.

Цвета Караянчева изрази увереност, че бъдещата дейност на ИСС ще бъде още по-ясно публично изразена и ще даде нов тласък в справедливото и успешно управление на страната. Тя пожела на новия председател умело да ръководи тази гражданска институция, която има своя отчетлива роля в европейския път на страната ни, а на новия ИСС - с достойнство и упоритост да отстоява интересите на българските граждани. Следвайте своя основен принцип - съгласие и единство за доброто на България, призова председателят на Народното събрание.

При откриването на пленарната сесия председателят на ИСС Зорница Русинова изрази благодарност за гласуваното й доверие и подчерта, че за нея сега ИСС би могъл да има съвсем различна роля в обществото ни. Надявам се скоро ние да успеем да се справим със здравния проблем, но икономическите и социалните последици от него ще бъдат голямо предизвикателство и през тази, и през следващата година, отбеляза Зорница Русинова. Искрено вярвам, че с активната ни работа като ИСС ние можем да имаме реален принос в полза на хората при възстановяване на икономиката на страната, при възстановяване на доходите и за наваксване в развитието на страната ни, посочи тя. Надявам се с работата си да покажем, че сме гражданския парламент, да имаме принос във всяка една от темите, които са не само важни в национален контекст, но и в европейската програма на България, добави новият председател на ИСС.

Учредителната сесия на новия мандат на ИСС ще избере заместник-председатели на съвета и ще обсъди приоритетите в работата му.