Ремонт на ремонта - фекалната варненска тръба се спука пак
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ремонт на ремонта - фекалната варненска тръба се спука пак

тече нова серия на "Хубаво е, но не е готово"

/КРОСС/ Новият тръбопровод бе изграждан дълго време миналата година, дейностите очевидно ще продължат и през настоящата.

Нова авария сполетя тръбопровода за отпадни води, който замърсяваше Варненското езеро цяла година. Днес градската управа съобщи, че е констатирано "частично изтичане" от нея. Тръбата бе възстановена през септември, без да е завършило цялостното й полагане под земята. Сега в спешен порядък предстои ремонт на ремонта - част от общодържавния сериал "Хубаво е, но не е готово".

Съобщението на общинския пресцентър гласи, че аварията е установена, след като ВиК - Варна засича преди 10 дни нередности в данните от помпените агрегати. После общината разпорежда проверка на фирма "Хидроремонт ИГ", която е отговорна за полагането на тръбата. Днес е получено уведомление, че при огледа е констатирано прегъване, което води до намаляване на сечението на съоръжението, пукнатина и изтичане. Фирмата счита, че причината е неравния терен. Тя обещава при добро време за 2 дни да оправи проблема за собствена сметка. Общинският пресцентър припомня, че цялостното строителство все още не е приключило, като тръбата в момента се намира на около 30 метра западно от бъдещата траншея.

Уведомени са РИОСВ, ВиК - Варна и Областна управа. Засега не се съобщава количеството на изхвърлените води, нито вероятният момент на аварията.

Ремонтът е на стойност 1.3 млн. лв. По-голяма част от тях отпусна Министерството на регионалното развитие и благоустройството.