Динозавърът, изкопан в Аржентина, вероятно е най-голямото животно, бродило на Земята
Секция: Наука
26 Януари 2021 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Динозавърът, изкопан в Аржентина, вероятно е най-голямото животно, бродило на Земята

/КРОСС/ Някога Патагония е била дом на най-големите животни, бродели някога на планетата Земя. Те са били по-дълги от синия кит и много по-тежки дори и от завроподите, срещани по другите по континенти. Образците, на които сме се натъквали и изследвали до момента, са наистина гигантски. А сега изследователи се натъкнаха на най-големия до момента. Все още палеонтолозите не са сигурни дали става дума за нов вид или просто гигантски представител на животни, които вече познаваме.

Сегашният рекорд за най-масивно животно, което е бродело по Земята, е 63-тоновия Patagotitan mayorum. За разлика от северното полукълбо обаче (където находките датират до „костните войни" от 19-и век) проучванията на сакалите от периода Креда в Южна Америка са все още в своя зародиш. Първият P. Mayorum бе изкопан едва през 2014-а и бе научно описан през 2017-а - т.е. не е напълно изненадващо, че сме открили нещо дори по-голямо.

В долината на река Неукен в Аржентина археолози откриват 24 непокътнати прешлени, част от гигантска опашка. Те очевидно принадлежат на представител на титанозавърския клад. Намерени са и части от таза и гръдния пояс. „Вкаменелостите продължават и под скалите, което означава, че ще продължим с опитите да ги извадим за в бъдеще", коментира д-р Алехандро Отеро, палеонтолог от Аржентинския музей на Ла Плата.

„По отношение на размера не могат да се направят изключително точни изчисления на телесната маса, тъй като не разполагаме с раменни или бедрени кости", казва Отеро. На базата на различни съпоставки с Patagotitan mayorum обаче може да се предположи, че костите на животното са между 10 и 20 процента по-големи. А това от своя страна означава, че вероятно дължината му е повече от 30 метра, а височината му - колкото 8-етажна сграда.

Находката е направена през 2012-а, когато представители на различни аржентински институции решават да си починат от разкопките на друг образец и да се разходят. Това показва за пореден път колко лесно е да се натъкнем на нещо наистина неочаквано в това доста слабо проучено кътче на света. Дори тогава е било очевидно, че образецът е бил огромен. Процес по деликатното отстраняване на скалите в района - така, че да не се наруши целостта на костите - е отнел доста време.