БСК: 70% от предприятията са с влошени показатели
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2021 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСК: 70% от предприятията са с влошени показатели

/КРОСС/ Бизнесклиматът в страната се е влошил заради кризата с COVID-19 за 89% от представителите на бизнеса, участвал в анкета на Българската стопанска камара, предаде репортер на БГНЕС.

За 9% няма промяна, а оптимисти са едва 2%.

„През 2020 г. нямаше нито среда, нито бизнес. Това беше една чудовищна година. Предприятията работиха 7-8 месеца за цялата година, имахме неработещ туризъм и хора, които живееха в къщите си със семействата си. Единственият разход, който правеха беше за храна и пижами", заяви председателят на БСК Радосвет Радев, който представи данните.

Аналогична е оценката за състоянието на предприятията, които представляват тези мениджъри. 70% от тях декларират влошаване на икономическите си показатели. 22% няма промяна, а 7% са постигнали растеж.

„Влошаването на бизнесклимата се свързва и с лошата работа на институциите - МС, съдебна власт, данъчна администрация, но на първо място е Народното събрание с 90% недоверие. Хората от бизнеса си дават сметка, че част от бедите им дойдоха от некадърно направени закони. Някои от тях куриозно бяха поправени в рамките на часове или с вето на президента", заяви председателят на БСК.

56% от анкетираните отлагат всякакви инвестиции в близко бъдеще.

От БСК смятат, че данъчният модел на България е един от най-успешните и той трябва да бъде запазен.