Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2021 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота

/КРОСС/ „Приемаме, че има сериозна заплаха за здравето на хората. Поставяме ги на първо място и сме решени да отстояваме тази позиция. Но трябва бизнесът да бъде компенсиран реципрочно и подобаващо", заяви в ефира на „Здравей, България" зам.-председателят на Хотелиерската и ресторантьорска организация.Атанас Димитров.

Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота, за същия период на миналата година. Според Димитров исканията са реалистични, на фона на ситуацията. Той подчерта, че заради затварянето и националната карантина през изминалата година, тази за сектора ще бъде нулева.

„Ние не делим, секторът „Туризъм" го гледаме като цяло. Той е засегнат почти 100%. Това, че хотелите функционират по определен начин, не значи, че те всъщност изпълняват предназначението си. Разходите им са изключително големи, а за тях компенсация няма", подчерта Димитров и обясни, че това е довело до решението за отваряне на ресторантите в тях.

Според него трябва да отпадне крайният срок за кандидатстване по мерки за помощ от държавата. Исканията на сектора са мярката, която дава 20% от оборота на фирмите, да продължи поне до края на януари. Димитров е на мнение, че не бива секторът да бъде набеждаван, че е причина за високото ниво на заболеваемост.