Нова сесия на Фондация „Стоян Камбарев“ за кинопроекти на млади творци
Секция: КУЛТУРА
26 Януари 2021 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова сесия на Фондация „Стоян Камбарев“ за кинопроекти на млади творци

/КРОСС/ Фондация „Стоян Камбарев" за поредна година ще предостави награда за млади кинотворци и подкрепа за реализация на техен проект. Третото издание на процедурата за кандидатстване вече е в ход. Международно жури ще избере трима режисьори, а финалистът ще получи бронзова статуетка и 10 хиляди лева.

„Едно интересно състезание, един необичаен конкурс под кодовото име награда за кино 3-5-5. Трима млади кинорежисьори ще изберем, които трябва да заснемат 5-минутен филм само за пет дни. Това са условията. Оттам идва и името", обясни в предаването „Преди всички" актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, председател на Управителния съвет на фондацията.

Конкурсът е за професионалисти. Има и ограничение по възраст - участниците трябва да бъдат между 18 и 30 годишни. Задължително условие е вече да имат заснети било късометражен филм, било музикално видео или импресия. Допускат се само авторски сценарии, не може да бъде адаптация по разказ или книга. Кандидатите следва да представят и кратка творческа биография, както и едноминутно видео с мотивация на проекта.

Обикновено кандидатстват 70-90 души, уточни Деси Тенекеджиева. Миналата година на журито направило впечатление черногледството на младите хора, които са се включили в конкурса, допълни тя.

„Ако един филм, мрачен, е гениален, разбира се, няма да кажем - няма да го вземем, само защото е мрачен. Миналата година спечели романтична комедия. Хората гласуваха за романтична комедия."

Според Тенекеджиева шестимата финалисти досега са направили много различни филми.