Борбата с COVID-19 ще трае дълги години, предупреди експерт от СЗО
Секция: Здраве
26 Януари 2021 13:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борбата с COVID-19 ще трае дълги години, предупреди експерт от СЗО

/КРОСС/ Човечеството ще има дълги години борба с пандемията, прогнозира Майкъл Райън, директор на спешната здравна програма на СЗО.

"Въпреки напредъка, който постигнахме в борбата срещу COVID-19, има много фактори, които показват, че справянето с епидемията няма да бъде лесно", каза той на брифинг.

Райън обясни, че днес има болни от COVID-19 по целия свят, поради което не винаги е възможно да се ограничи разпространението на вируса. А количеството произведени ваксини не е достатъчно, за да бъде ограничена пандемията бързо.

Той все пак отбеляза, че всички мерки и усилия, насочени към борба с болестта, не са напразни, тъй като всеки ден те спомагат за намаляване на смъртността от COVID-19 и намаляване на броя на новозаразените.

Райън също така добави, че в историята на човечеството вече се е случвало епидемиите да се локализират и така да не може да бъдат заличени години наред. При подобен сценарий, по негово мнение, младите поколения ще бъдат застрашени от вируса, тъй като по-възрастните ще развият имунитет срещу болестта през годините.