Невен Дилков: Технологиите и новият начин на работа ще останат и след пандемията
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2021 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Невен Дилков: Технологиите и новият начин на работа ще останат и след пандемията

ecta работи с ЕК, ЕП и всяко национално правителство да има добри условия за работа не само за големите, но и за малките и средни телеком оператори

/КРОСС/ Платформите за видеоразговори преживяха звезден момент от март 2020 досега. Новият начин на работа, създаден чрез тях, ще остане и след пандемията, коментира Невен Дилков, управител на Нетера и председател на борда на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta, в предаването „Бизнес старт" по Bloomberg TV България.

Възходът на бизнесите за видеоконферентни разговори обаче не е единственият индикатор за промените за пазара: Случиха се неща, които ни помогнаха да оценим колко е важно да имаме стабилен и добър телекомуникационен пазар. Осъзнахме колко неразделна част са станали телеком услугите от работата ни, от нашия всекидневен и социален живот".

Невен Дилков очаква в близките месеци в България също да се създадат условия за появата на виртуални мобилни оператори (MVNO). МVNO има във всички други европейски държави. Във Франция и Испания например те са много разпространени и предлагат иновативни услуги, стимулират конкуренцията, раздвижват пазара, радват потребителите и обогатяват живота им.

Причината да липсват в България е, че трите мобилни оператора тук нямат желание да допуснат MVNO да работят върху техните мрежи и да продават мобилни услуги. В други страни този проблем е решаван по различни начини. Най-често регулаторът е предприемал мерки, с които да даде възможност на малките и средни оператори също да продават мобилни услуги.

„В държавите, които са създали условия малките и средни оператори да се развиват и да заемат своето място на пазара, са направени най-много инвестиции в качествени мрежи до крайния потребител", каза Невен Дилков, като цитира анализи на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta.

Вече над 20 години ecta работи с Европейската комисия, с Европейския парламент и с други институции за тази кауза - създаването на разумни регулации, които да позволяват съществуването на конкурентен пазар на телеком услуги във всички европейски държави.
В интервюто за BloombergTV - България Невен Дилков говори още за развитието на 5G технологиите и сподели интересна, аргументирана позиция за забраната в някои страни от ЕС да се използва китайско оборудване.