100 хил. лв. глоба за ТЕЦ "Бобов дол": заради горене на отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2021 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
100 хил. лв. глоба за ТЕЦ "Бобов дол": заради горене на отпадъци

/КРОСС/ Съдът в Дупница е потвърдил глоба от 100 хиляди лева за ТЕЦ "Бобов дол", съобщиха от съда, предаде БТА.

Уточняваме, че наказателното постановление е издадено от РИОСВ-Перник, за неспазване на Закона за опазване на околната среда.

В началото на миналата година при извънредна проверка на горивната инсталация за производство на електрическа енергия в ТЕЦ "Бобов дол" е установено, че в централата работят два от енергийните котли, произвеждащи електрическа енергия.Констатирана била употребата на неразрешен вид гориво - неопасни отпадъци, които се оползотворяват, чрез изгарянето им. От предоставена справка за количеството и характеристиката на ползваните суровини и горива през месец януари 2020 г. става ясно, че за целия месец, в горивната инсталация са изгорени 900 тона горими отпадъци.

През март, въз основа на установеното бил съставен акт, че топлоцентралата не е изпълнила условия от Комплексното разрешително, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околната среда към Министерството на околната среда и водите. На дружеството не е разрешено да използва като гориво при работа на инсталацията неопасни отпадъци и единственото позволено гориво за работата на централата, което дружеството може да използва, са въглища.

Съдът е счел, че наказателното постановление е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Решението на съда в Дупница може да бъде обжалвано пред Административния съд в Кюстендил.