БЛС: Борбата с епидемията не е само приоритет на министъра на здравеопазването
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2021 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЛС: Борбата с епидемията не е само приоритет на министъра на здравеопазването

/КРОСС/ В обръщение до медиите от Български лекарски съюз изразяват силно безпокойство относно нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

От организацията посочват, че са наясно с необходимостта от ясни параметри и критерии, при които затворените бизнеси да могат да заработят отново и че браншовите организации очакват и адекватни отговори на въпросите си. Според позицията на съсловната организация не бива обаче да се пропуска фактът, че в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят.

"На този фон е неприемливо борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и да се внушава, че действията на проф. Ангелов са плод на „лично отношение". В писмото се казва още :

"Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване."

Писмото на лекарския съюз е във връзка с изказване в медиите на известния музикант Ицо Хазарта за мерките спрямо ресторантите и заведенията : „Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много от тогава, резултатът е един и същ"

В защита на действията на министъра на здравеопазването открито писмо изпратиха и от Българската асоциация на професионалстите по здравни грижи .

И двете организации посочиха, че застават категорично зад действията на министъра на здравеопазването и призоваха за разумно говорене и конструктивен диалог, ясно осъзнавайки необходимостта, че от лекарите се изисква да дават навременни и ясни отговори на поставените от обществото въпроси - това се казва още в позицията.