Почина известният художник Ганчо Карабаджаков
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2021 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Почина известният художник Ганчо Карабаджаков

/КРОСС/ Художникът Ганчо Карабаджаков е издъхнал рано тази сутрин в областната болница във Велико Търново.

През 2001 г. той беше за кратко заместник-министър на културата при НДСВ, а в периода 2008-2011 г. е директор на художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново, от края на същата ходина е заместник кмет на града.

"Не е ковид. Дал е отрицателен тест за коронавирус. Вероятната причина за смъртта му е сърдечно-съдов инцидент. Той има прекарани два инфаркта", уточни директорът на болницата д-р Стефан Филев.

Ганчо Карабаджаков е роден 1951 г. в Ямбол. След като завършва в художествена гимназия в Казанлък, пътят му продължава в НХА в София, където следва Илюстрация и художествено оформление на книгата при проф. Христо Нейков. След дипломирането си реализира десетки монументални фрески и развива характерния си живописен почерк. Освен творец Ганчо Карабаджаков е и активна обществена фигура.

От 1981-а участва във всички регионални и национални изложби с живопис, работи и в областта на монументалните изкуства. Има над петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Ганчо Карабаджаков работи в областта на фигуралната живопис. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, чрез която пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени.

Той ще остане в историята като един от най-добрите фигурални живописци.

Поклон пред паметта му!