ИПИ: Пандемията задълбочи регионалните различия
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2021 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИПИ: Пандемията задълбочи регионалните различия

/КРОСС/ Кризата, предизвикана от пандемията, е задълбочила икономическите различия между София и останалите региони на страната и е довела до срив в заетостта през миналата година. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика, което ежегодно анализира икономическото, социалното и демографското развитие на областите.

Акцент в него са местните пазари на труда и ефектите от пандемията. Изследването представя икономическото и социалното състояние на отделните области в страната. Регионалните профили на ИПИ отчитат 64 индикатора, които дават най-близка до реалната картина в 28-те области на страната и позволяват да се анализират в детайли регионалното развитие и предизвикателствата пред местните власти. Заради Covid кризата фокусът на изследването през тази година е поставен върху местните пазари на труда и ефектите на пандемията.

В рамките на анализа експертите отговарят на въпросите кои области са водещи в икономическото си развитие на прага на пандемията и какво се случва след това, къде са загубени най-много работни места и задавали се възстановяване. Както и какво се случва с образованието и демографията по време на пандемията, кои са ключовите моменти в планирането на общинските инвестиции в периода до 2027 година.