Започва втората фаза на ваксинирането срещу COVID-19 у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2021 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Започва втората фаза на ваксинирането срещу COVID-19 у нас

В страната са имунизирани общо 29 122 души

/КРОСС/ Започва втора фаза на имунизирането в България. От днес ваксините срещу коронавирус ще се поставят и в домове за възрастни хора. Имунизациите стартират както за старите хора, така и за и персонала в социалните домове. Те ще бъдат извършени от мобилни екипи на регионалните здравни инспекции.

В София ваксинацията срещу COVID-19 ще започне в две социални институции за възрастни хора - Дом „Надежда" и този в „Зона Б-5". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 30 души в тях са пожелали да се имунизират срещу коронавируса. В този брой са включени потребителите и персонала.

Кметът посочи, че е създадена организация със Столичното РЗИ. „Екипите се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници и ДКЦ-та. Цялата логистика се организира от общинската Дирекция „Аварийна помощ и превенция". Осигурена е линейка на място. Разчитаме на лекарите и специалистите, за да можем да помогнем на тези уязвими групи да са по-спокойни", уточни градоначалникът.

Фандъкова съобщи, че общо около 30% от потребителите на общинските домове са пожелали да се ваксинират. „Столичната община се грижи за осем домове за възрастни. Разбира се, ние сме поканили частни, ако имат желание, да се включат в тази организация", допълни столичният кмет. Тя посочи, че РЗИ е осигурило ваксини за всички желаещи от домовете за възрастни.

Ваксинирани в страната срещу COVID-19 са вече 29 122 души.