Първи разговор Байдън - Путин
Секция: СВЯТ
27 Януари 2021 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи разговор Байдън - Путин

/КРОСС/ В разговор с руския си колега Владимир Путин американският президент Джо Байдън е изразил притесненията си свързани с човешките права, както и за руската „агресия" в Украйна. Въпреки различията си двамата лидери са постигнали съгласие за приключване преговорите по програмата Нов СТАРТ.

С телефонния разговор Байдън сигнализира по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1 550 бойни глави на всяка от страните. Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди изтичането на срока на 5 февруари.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи една година удължение на срока на договора, но преговорите бяха прекъснати след настояването от Вашингтон за по-строги проверки.

В разговора във вторник, според Джен Саки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила „силната си подкрепа за суверенитета на Украйна" на фона на продължаващата руска „агресия" и е изразила притеснения за намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия.

С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия.

В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси „в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници." От информацията също става ясно, че Байдън и Путин са постигнали съгласие за поддържане на прозрачна и последователна комуникация.