Варна в битка за втори по големина град
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2021 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варна в битка за втори по големина град

/КРОСС/ Варна и Пловдив се борят кой за втори по големина град след София. Битката между тях е и за второто място по навлизане на дигиталните услуги. Това стана ясно при представяне на деветото издание „Регионални профили" на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Старши изследователят Петър Ганев обясни, че разликата между населението на Варна и Пловдив е много малка: „Кой е вторият по големина град ще видим след преброяването. Може би и залагане ще направим в екипа. Почти всички области губят население, с изключение на столицата и на Кърджали. Демографията остава фактор, който ограничава растежа на регионите."

Изследването "Регионални профили" се провежда за девета година, но за първи път регионалните различия са видими през достъпа на населението до лекари-специалисти. Показатели като брой на болничните легла и достъп до лекари се превърнаха в най-важните за качеството на живот по места, отчитат от ИПИ. Докато във Варна се падат под 400 души на един лекар-специалист, то в Добрич те са около 700 души на един лекар. Броят на болничните легла е най-нисък в Добрич - около 3 легла на хиляда души.
Брутната добавена стойност на човек от населението варира за различните области, като разликата между столицата и областите в дъното е четири пъти. Туристическият профил на Варна и Бургас осигурява превес на услугите - по 71% в добавената стойност на водещите морски области.