Израел изпраща Еден Алене с песента „Set Me Free” на Евровизия 2021 в Ротердам
Секция: Технологии
27 Януари 2021 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел изпраща Еден Алене с песента „Set Me Free” на Евровизия 2021 в Ротердам

/КРОСС/ Младата певица Еден Алене ще представи Израел на Евровизия 2021 с песента „Set Me Free". Тя е един от артистите, които трябваше да участват в отмененото издание на конкурса през 2020 година, но получи втори шанс и през месец май 2021 година ще се качи на сцената в Ротердам. Там Еден ще представи родината си пред 200 милиона зрители. Певицата е част от общността на евреите от етиопски произход в Израел.

Музикалното видео на "Set Me Free":

video: https://www.youtube.com/watch?v=opmTs9uvENI

Еден спечели правото да представя Израел на конкурса през 2020 година след победата си в седмия сезон на риалитито „Rising Star". Това не е първата ѝ победа в телевизионно шоу. През 2017 тя печели втория сезон на Х Фактор в Израел. Песента ѝ за Евровизия 2020 "Feker Libi" беше един от фаворите на феновете на конкурса, заедно с песента на България „Tears Getting Sober" в изпълнение на Виктория.
През ноември миналата година организаторите на конкурса обявиха, че 41 държави ще вземат участие в Евровизия 2021. Събитието ще се проведе на 18, 20 и 22 май в Ротердам, а трите конкурсни вечери ще бъде излъчени на живо по БНТ 1 от 22 часа. България ще вземе участие във втория полуфинал на 20 май.

В средата на септември Европейският съюз за радио и телевизия и трите национални телевизии на Нидерландия обявиха 4 възможни сценария, чрез които гарантират провеждането на конкурса през 2021. При влошена епидемиологична обстановка, организаторите планират провеждане на конкурса чрез въвеждане на специални мерки, сред които - социална дистанция в залата, както и дистанционни изпълнения на живо от специално изградени студиа. Окончателният избор за провеждането на конкурса предстои да бъде обявен през февруари.
България ще бъде представена от Виктория, а песента ѝ за Ротердам се очаква да бъде потвърдена през месец март. Българското участие на Евровизия 2021 се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и  Ligna Group, а генерален спонсор е  iCard.