2100 кибер инцидента са регистрирани у нас през 2020 г.
Секция: Технологии
27 Януари 2021 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
2100 кибер инцидента са регистрирани  у нас през 2020 г.

/КРОСС/ Регистрирани са 2100 кибер инцидента в и от българското Интернет пространство през 2020 г., сочи статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция „Електронно управление“. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) – 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18617 е-мейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Кибер атаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били атаки от типа RDDoS. При тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака.
Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това беше използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа „рансъмуер“, което доведе до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това наложи промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи, посочват от Националния CERT.

Графика на кибер инцидентите за 2020 г.