Димитър Данчев, БСП: Управляващите тихомълком ревизират Закона за публичните предприятия
Секция: ПОЛИТИКА
27 Януари 2021 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Димитър Данчев, БСП: Управляващите тихомълком ревизират Закона за публичните предприятия

Не преструктурират дъщерните дружества на БДЖ от ООД в АД, за да могат по-лесно да ги манипулират 

/КРОСС/ „Приетият през 2019 г. Закон за публичните предприятия беше едно от условията за присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната. През последната година и половина обаче управляващото мнозинство постепенно започна да ревизира негови текстове. Получава се, уважаеми господа управляващи от ГЕРБ и „Обединени патриоти", правите едно „за пред чужденците", а вършите съвсем друго тук". Това заяви секретарят на Парламентарната група на „БСП за България" Димитър Данчев от парламентарната трибуна.
Той обясни процедурата, по която действат управляващите - първо биват отлагани текстове от закона, след което започва тяхното ревизиране и впоследствие се стига до познатата практика „промени на промените".
„Истината е съвсем проста - има становище на Министерството на финансите по този законопроект, което не подкрепя становището на Министерски съвет. През 2019 г. управляващото мнозинство е приело, че част от държавните предприятия трябва да бъдат преструктурирани в административни структури, а сега тихомълком се отказвате от този ангажимент", разкритикува управляващите Данчев.
По неговите думи по този закон е трябвало дъщерните дружества на БДЖ да бъдат преструктурирани от ООД в АД, но отново се е стигнало до отлагане на този текст. 
„Вероятно, за да може да бъдат по-лесно манипулирани и да не отговарят на високите стандарти, които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ни е поставила", предположи депутатът от левицата.
„Тези промени не отговарят на философията на закона, приет през 2019 г., която и ние подкрепихме, защото трябваше да сложи ред в управлението на държавните компании - да има прозрачност в управлението им, да бъдат политически независими и да отговарят на изискванията на ОИСР. С тези промени това очевидно няма да се случи", заключи Димитър Данчев.