Иван Иванов, БСП: ГЕРБ разрешават осъждани лица да влязат в охранителния бизнес
Секция: ПОЛИТИКА
27 Януари 2021 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Иван Иванов, БСП: ГЕРБ разрешават осъждани лица да влязат в охранителния бизнес

В навечерието на изборите ГЕРБ отварят вратата на охранителния бизнес  за криминалния контингент

/КРОСС/ "В началото на 44-то Народно събрание започнахме със Закона за частната охранителна дейност с куп спорни поправки, които приключиха в Конституционния съд. Сега, в края на мандата, влиза отново същият закон с отново куп спорни поправки", критикува народният представител от БСП Иван Иванов по време на дебата за Закона за частната охранителна дейност в парламента. 
"Голямо недоумение буди защо накрая на този парламент управляващите се опитват да се уредят един куп частни интереси, които са меко казано са спорни", каза Иванов и даде примери: "На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. Има основателни притеснения, че ще се направи една концентрация и съществува много сериозен лобизъм в посока на определени фирми да могат да печелят определени обществени поръчки и да смажат конкуренцията под себе си. По-малките фирми от охранителния бранш се опасяват, че ще бъдат притискани да се отказват от обекти и да влизат като подизпълнители на по-ниски цени", заподозря социалистът.
Той разкри и намеренията на управляващите: "Черешката на тортата в целия този законопроект е предложение на ГЕРБ управители на охранителни фирми да могат да бъдат осъждани лица. Изнасилвания, грабежи, убийства, рекет, наркопласьорство - всички тези лица, ако в един момент бъдат реабилитирани, с радост ще се впуснат в охранителния бизнес".
Иванов не скри възмущението си: „Какво правят от ГЕРБ? В навечерието на избори разрешават на криминалния контингент да развиват частна охранителна дейност".
Социалистът предупреди, че тези промени в навечерието на избори звучат притеснително и допусна, че е възможно тези структури да се активизират и да помагат на определена политическа сила.
Депутатът от левицата бе категоричен, че е недопустимо да се гледат такива скандални поправки, като подчерта, че управляващите се занимават с тежко лобистко законодателство.
"Щели да се пускат реабилитирани осъждани лица. През 90-те години имаше множество лица, които се занимаваха с рекет, побоища и измами. Това означава, че като са им изтекли присъдите могат да си влязат официално в охранителния бизнес. Сега ГЕРБ казва на лицата на прехода „Заповядайте, вратата е отворена и ви разрешаваме да сте в охранителния бизнес". Това противоречи на всякаква здрава логика. Пускате вълка в кошарата. Все едно на Жоро милионера да му дадем инкасо и да охранява банки", завърши Иван Иванов.