Георги Терзийски: Усложнява се обстановката в Североизточна България
Секция: Автомобили
27 Януари 2021 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Терзийски: Усложнява се обстановката в Североизточна България

/КРОСС/ Заради интензивните снеговалежи и бурен вятър се образуват навявания и преспи и се усложнява обстановката Североизточна България. Шофьорите да не тръгват на път към тази част от страната, ако не е необходимо. Това призова на брифинг за актуалната пътна обстановка председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. В Източна България днес е определен оранжев код за потенциално опасно време в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол.

Ако се налага пътуване, шофьорите да тръгват с автомобили, оборудвани с вериги и подготвени за зимните условия, каза още Терзийски и апелира шофьорите на тежкотоварните камиони да спазват всички разпореждания на МВР и на АПИ, за да не се допуска затрудняване на работата на снегопочистващата техника. Там, където е необходимо, ще бъде ограничавано временно движението, за да се извърши снегопочистване и да се осигури безопасносното пътуване на всички, заяви председателят на АПИ.

Поради навявания, намалена видимост и снегопочистване временно е ограничено движението по АМ „Тракия" от пътен възел „Зимница" до Бургас. Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: АМ „Тракия" при пътен възел „Зимница" - с. Зимница - „Петолъчката" - път I-6 Карнобат - Айтос - Бургас и обратно. Поради обилния сняг и навявания за всички автомобили е затворен най-високият старопланински проход „Троянски". Без ограничения е преминаването през проходите „Петрохан", „Шипка" и „Република". Заради интензивен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала" и „Рожен", както и по път III-866 Девин-Михалково.

Отпаднаха ограниченията за автомобили над 12 тона по направленията София - Русе и и София - Варна на територията на областите Ловеч и Велико Търново, информира Георги Терзийски и посочи, че няма сигнали за бедстващи хора и закъсали автомобили.

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Даниел Иваничков информира, че от бурните ветрове се образуват навявания и преспи в областите Шумен и Добрич, както и в област Бургас. Поради навявания е ограничено движението на всички автомобили по път I-9 Каварна - Шабла. Временно е спряно преминаването на тежкотоварни МПС над 12 тона по пътя Шумен - Каолиново, както и по третокласния път към Аксаково, каза инж. Иваничков. Той призова всички водачи да карат с повишено внимание, заради очакваните големи количества сняг в областите Шумен, Варна, Добрич и Бургас.