БДЖ ще продава билети за градския транспорт в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2021 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЖ ще продава билети за градския транспорт в София

/КРОСС/ Превозни документи за обществения транспорт от 1-ви февруари ще се продават и в 19 офиса на БДЖ. Центърът за градска мобилност /ЦГМ/, с инициативата на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, сключи договор с Български държавни железници за съвместна дейност, съобщават от ЦГМ.
Целта е да се даде още по-голяма възможност на пътниците да се снабдяват бързо и удобно с превозни документи. БДЖ приеха да бъдат наши партньори така, както преди това направиха Българският спортен тотализатор и "Български пощи", е казал Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност, цитиран от пресцентъра на ЦГМ.

В касите на БДЖ ще се продават билети за еднократно пътуване, талони от по 10 билети, дневни карти. Касите, които ще ги предлагат са на гарите в столицата, в офисите на БДЖ на НДК и на ул."Гурко", както и на гарите в Горна Баня, Своге, Лакатник, Елин Пелин, Костенец, Ихтиман, Белово, в Перник - на гарата, на сп. Метал и на гара Разпределителна, както и на спирка Даскалово. Това е първата стъпка от съвместната дейност между ЦГМ и БДЖ. Вече се работи и по втората - синхронизиране на разписанията на влаковете с тези на обществения транспорт около гарите, включително и възможност пътниците да избират предварително и онлайн как да се придвижват по-удобно в града.

Последните проучвания на ЦГМ показват, че 8 процента от клиентите в момента предпочитат да пътуват с еднократен билет. Превозни документи се продават в 61 бюра на ЦГМ, касите на метрото, 114 пощенски станции, 117 тото-пункта, в над 200 обекта на външни разпространители и във веригата от магазини 345. Еднодневна карта за цялата градска мрежа може да се закупи и през мобилния телефон чрез регистрация в mpass.bg, посочват от ЦГМ.