Пандемичната добавка от 50 лв. ще се плаща и през април, а парите по "Запази ме" идват до дни
Секция: ИКОНОМИКА
27 Януари 2021 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пандемичната добавка от 50 лв. ще се плаща и през април, а парите по "Запази ме" идват до дни

/КРОСС/ Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, а до 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме". Това стана ясно от изслушване в парламентарната комисия по труда и социалната политика на министър Деница Сачева.

Добавката е свързана с епидемичната обстановка и ще се дава до момента, до който е нужна, каза Сачева.

Министърът напомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и "пандемичната" добавка от 50 лева.

Във връзка с компенсациите на работниците и служителите по мярката "Запази ме" (за компенсиране заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности) Сачева отбеляза, че те се изплащат много интензивно, като вече са преведени 10 милиона лева на 39 хиляди души. По-голяма част от тях са от ресторанти и питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева. Най-често причините са, че не отговорят на условията и на кода за икономическа дейност, уточни министърът.

От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите (за месец октомври 2020 г.).

Защо се бавят парите

Забавянето (заради което десетки хора протестираха на 24 януари) се дължи на това, че се плаща директно на работниците и служителите. В момента са кандидатствали около 8000 работодатели за 42 000 работници и служители, като ако се е плащало на работодателите, това би означавало да се обработват 8000 документи и трансфери, а сега се обработват 42 000. Често има сбъркани документи, неподадени декларации, сгрешени банкови сметки, обясни Сачева.

Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза министърът.

За протеста на представителите на тези бизнеси Сачева подчерта, че е разбираем, защото хората очакват да започнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата изсветли една трета от работните места, но не можа да реши напълно този проблем, каза министърът на труда и социалната политика.