Астронавтите от НАСА излязоха в открития Космос
Секция: Наука
27 Януари 2021 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астронавтите от НАСА излязоха в открития Космос

/КРОСС/ Американските астронавти Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър излязоха в открития Космос от борда на Международната космическа станция /МКС/ за провеждане на работи, свързани с монтирането на научно оборудване, предаде ТАСС.

Космическата разходка се предава на живо на сайта на НАСА. Излизането на астронавтите в открития Космос започна около 14:00 часа българско време в момента на превключването на техните скафандри на автономно захранване. Хопкинс и Глоувър имат на разположение около шест часа, за да изпълнят поставените им задачи.

Планирано е те да установят на външната повърхност на европейския лабораторен модул "Колумб" устройство за предаване на данни, а също така и полагането на кабел. Това е необходимо за подготовката за работа на външната платформа на лабораторния модул. На нея се очаква да бъде монтирано научно оборудване.

Според работния план астронавтите трябва да подготвят за бъдеща модернизация и редица елементи на батериите. Следващото излизане в открития Космос на Хопкинс и Глоувър е предвидено за 1 февруари.