Депутатите гласуват окончателно промените в Закона за извънредното положение
Секция: ПОЛИТИКА
28 Януари 2021 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите гласуват окончателно промените в Закона за извънредното положение

/КРОСС/ Депутатите се очаква да гласуват окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се урежда организацията на изборния процес по време на пандемията от коронавирус.

С окончателните промени в закона се предвижда карантинираните граждани да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, които обаче изпратят заявление, че желаят да гласуват не по-късно от три дни преди датата на изборите.

Министърът на здравеопазването и здравният главен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще организира провеждането на изборите.

Министерски съвет ще има задължението да обезпечи изборният процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях ще се включат в план сметката за изборите. Депутатите от правната комисия гласуваха и промяната в проверка в съответната здравна инспекция, общинската администрация да може да получи информация за броя на лицата под карантина, които имат право да гласуват с подвижна кутия.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборният ден да приеме правила за организация и реда на изборите. Избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документ за самоличност, независимо от изтичането на валидността им. Това правило ще важи, както за гласуването в страната, така и за тези в чужбина.

Депутатите ще гласуват и промени в Закона за лечебните заведения. Чрез тях се предлагат и промени в закона за публичните предприятия. Така ще може да отпадне забраната за лица, работещи по трудов договор или по служебно правоотношение, освен като преподаватели във висше училище, да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите, ще бъде дадена възможност на лекарите и на лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения публични предприятия по смисъла на закона за публичните предприятия, да упражняват професията си и ще бъде гарантиран достъпът до медицинска помощ на българските граждани в малките населени места, както и в трудно достъпните и отдалечени райони, където липсата на достатъчно медицински специалисти е сериозен проблем.