„Булгартрансгаз“ финализира участието си в LNG терминала при Александруполис
Секция: ИКОНОМИКА
28 Януари 2021 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Булгартрансгаз“ финализира участието си в LNG терминала при Александруполис

/КРОСС/ Националният оператор на газопреносната мрежа за България „Булгартрансгаз" днес финализира участието си с 20% в акционерния капитал на гръцката компания Gastrade, която отговаря за разработването на терминала за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис. Малко по-рано този месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на националния оператор да се включи като акционер в проекта за нов LNG терминал в Гърция.
Участието на „Булгартрансгаз" в проекта беше приветствано от министър-председателите на Гърция и на България - Кириакос Мицотакис и Бойко Борисов - по време на официална церемония по подписване на ключови споразумения, която се проведе през август 2020 г. в Атина.
Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е един от най-значимите енергийни проекти, реализирани през последните години. Изпълнението на проекта е от голямо значение не само за Гърция и България, но и за региона, тъй като допринася съществено за диверсификацията на енергийните източници и маршрути за цяла Югоизточна Европа, повишава енергийната сигурност и конкуренцията и подкрепя създаването на регионален хъб за природен газ.
LNG терминалът е със стратегическо разположение - пресечна точка на Южния и Вертикалния газов коридор, и предлага достъп до втечнен природен газ за пазарите на Гърция, България, Сърбия, Румъния и Северна Македония до Молдова и Украйна.
Новият терминал допълва значимостта на важен за региона проект - интерконектора Гърция-България (IGB), и се развива в синхрон с други съществуващи и планирани стратегически енергийни инфраструктурни проекти като Трансадриатическия газопровод (TAP), интерконектора България-Сърбия и проектите за увеличаване на капацитета за съхранение в Югоизточна Европа.

Проектът среща дългосрочна подкрепа от националните правителства на Гърция и България и е сред приоритетите на ЕС, като от 2013 г. е включен в списъка на ЕК с проекти от общ интерес (ПОИ). Участието на българската държава, представлявана от "Булгартрансгаз", в Gastrade е доказателство за регионалния профил на проекта и представлява катализатор за интеграцията на газовите пазари в Югоизточна Европа, осигурявайки енергийна ликвидност и плурализъм в целия регион.
LNG терминалът включва плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) с капацитет за съхранение на LNG от 170 000 кубически метра и капацитет за регазификация и доставки на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубически метра годишно. FSRU ще бъде акостиран в офшорната зона на 17.6 км югозападно от пристанището на гръцкия град Александруполис. Плаващото съоръжение ще бъде свързано с националната газопреносна система на страната чрез газоповод с обща дължина от 28 км.
Очаква се проектът да бъде въведен в експлоатация през 2023 г.