Удар за 27 млн. долара: България и ФБР със спецакция в Darknet
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2021 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удар за 27 млн. долара: България и ФБР със спецакция в Darknet

/КРОСС/ Български служби са участвали в мащабна международна операция по противодействие на компютърни престъпления съобщава dir.bg. От българска страна в разкриването на незаконната дейност на NetWalker са участвали представители на ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура.

Това стана ясно на брифинг в Националната следствена служба, в който участваха следователят от НСлС Светослав Илиев и завеждащият отдел „Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Кибер престъпниците са се занимавали с източване и криптиране на данните на големи организации и компании, както и на отделни потребители. След това те са искали откуп, за да възстановят данните на жертвите си.

От рекет кибер измамниците са натрупали над 27 милиона долара, като мрежата им е била особено активна след обявяване на пандемията в началото на 2020 г.

NetWalker са приемали откупите си изцяло в криптовалути, а услугите им са можели да бъдат наети в тъй наречената "Тъмна мрежа" (Darknet).

Министерството на правосъдието в САЩ съобщава, че във Флорида е бил арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс, който е ръководел NetWalker.

Междувременно българските служби са открили сървърите на кибер изманиците, които са били разположени в нашата страна.

"Сред жертвите на NetWalker е Университетът на Сан Франциско, който е платил 1 милион долара откуп, за да бъдат възстановени неговите данни", разкриват следователят от НСлС Светослав Илиев и завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Жертвите в България обикновено не са плащали откупа, а вместо това са преинсталирали хакнатите си машини, губейки цялата информация, качена на тях. За някои големи компании и организации това обаче е невъзможно, заявяват от родните служби.

При операцията срещу кибер престъпниците са били конфискувани и биткойни на стойност половин милион долара.