България е паднала с 5 места надолу в Индекса на корупцията
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2021 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е паднала с 5 места надолу в Индекса на корупцията

/КРОСС/ С 5 места надолу е паднала България в традиционното изследване на международната организация „Трансперънси Интернешънъл" (Transparency International) за нивото на възприятие на корупцията през изминалата година.

Ако през 2019 година страната ни е била на 74-о място, то през 2020 г. вече сме на 69-о.

Заедно с Унгария и Румъния България с 44 точки в индекса е на дъното на европейската част от класацията по усещане за корупция.

Според Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници", диагнозата, която поставя изследването, е „хронично продължаващо заболяване":

„В последните години се движим в един много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията. Не можем да се откъснем от тази почти права или да се опитваме да пречупим тенденцията. Големият пробив, който се очакваше в изминалия период с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държава, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията".