Президентът на Италия започна консултации за ново правителство
Секция: СВЯТ
28 Януари 2021 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Италия започна консултации за ново правителство

/КРОСС/ Президентът на Италия Серджо Матарела започна консултациите си с представителите на политическите сили в парламента. Преди това, както изисква практиката, той разговаря с председателя на Сената Елизабета Казелати и с председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико.

Държавният глава ще разговаря днес първо освен с представителите на малките партии в парламента, но и с новосъздадената политическа група в горната му камара „Европеисти - Маие- Демократичен център".

В нея се обединиха сенатори от различни центристки идеологии дали вота си на доверие на Джузепе Конте. За момента формацията е от десет души. Неин лидер е бившият член на „Форца Италия" и след това на Смесената група Рафаеле Фантети.

Пред Матерала те ще представят вижданията си в подкрепа на трети кабинет Конте.

Това ще направят от Партията на Демократите днес и от движението „Пет звезди" утре, когато с него ще разговарят и от дясната опозиция.

С интерес се очаква какво в действителност ще предложи Матео Ренци със своята „Италия вива" в подкрепа на един нов кабинет на Джузепе Конте след като взаимоотношенията им се охладиха в резултат оттеглянето на тази партия от управляващото мнозинство.