Имунолог: Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края на март
Секция: Коментари
30 Януари 2021 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Имунолог: Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края на март

/КРОСС/ Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края на март, тъй като започнаха да циркулират нови варианти на вируса. Това заяви клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб.

„Това са генетични варианти на вируса и очаквам да продължава да ги има. Възможно е да има и други. Има голям селекционен натиск върху вируса и това е резултат от неговата циркулация сред обществото. Това води до намаляване на патогенния му потенциал, но това го кара и да се променя по начин, по който да избягва евентуални промени в средата, които биха го омаломощили", обясни още тя.

В момента има три мутации на коронавируса, посочи имунологът. „Британската мутация вече циркулира из Европа, другата е южноафриканската, а последната идва от Бразилия", коментира тя.

„Една от ваксините, за която вече се знае, че действа срещу британската линия е ваксината на NovaVax, която има и доста висока ефикасност - 89%. Другата ваксина, която също е тествана върху южноафриканската мутация, е ваксината на Jansen, тя е с обща ефективност 66%, но е доказано, че ефективността срещу южноафриканската линия е по-слаба", каза още Мурджева.

По думите й антителата на имунизирани с ваксината на Pfizer, могат успешно да неутрализират новата британска мутация на COVID-19. „По отношение на AstraZeneca, очакваме да получим конкретни резултати за клиничните изпитвания, но до момента се знае, че е изпитвана в 4 изпитвания, някои от които във Великобритания и Южна Африка. В две от тях се показва, че имунизацията има добра ефикасност", посочва имунологът.