COVID-19 върна към дрогата 30% от спрелите да употребяват
Секция: Здраве
31 Януари 2021 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
COVID-19 върна към дрогата 30% от спрелите да употребяват

/КРОСС/ Сериозен е ръстът на българите със зависимости, които след дълго лечение са се върнали към наркотиците, алкохола или хазарта. Причината - тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради COVID-19.

След години под контрола на дрогата, една млада майка е "чиста" от няколко месеца. Иска да остане анонимна, за да не тревожи близките си. „Спрях в момента, в който започнах да посещавам центъра за наркомании. Употребявала съм различни неща през годините", разказва жената.

Сила да спре й дава семейството й. Споделя, че се отказва от дрогата заради дъщеря си. Ограниченията заради пандемията обаче започват да се отразяват неблагоприятно на волята й.

И ако засега тя се справя в борбата със зависимостите си, много други са загубили битката в последните месеци. Причините са комплексни, но всичките са свързани с коронавируса. „Това, че не можем да се срещаме с роднини и приятели, много ни въздейства. Маските също стресират. 30% от хората, които са били спрели да употребяват дрога за дълъг период от време, са възобновили употребата", твърди Юри Кацаров, клиничен психолог.

В помощ на зависимите пациенти от Центъра по наркомании в София предлагат безплатни консултации с психолози и психиатри - на място и онлайн. За тези, за които има опасност да посегнат отново към наркотиците и алкохола, те са по-чести. Всеки, който изпитва тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради коронавируса, също може да си запише час за безплатна консултация.