Емил Димитров: Водна криза по Черноморието няма да има
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2021 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Димитров: Водна криза по Черноморието няма да има

/КРОСС/ Язовир "Камчия" е пълен и в следващата година водна криза по Черноморието няма да има. Това каза в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димитров. На брифинга присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител в Бургас Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов и директорът на местното "ВиК" Ганчо Тенев.

Според екоминистъра язовир "Камчия" е напълнил обема си и няма опасност от сух режим в областта. В момента язовирът е с обем от 174 млн. кубични метра - достатъчни да осигурят водоснабдяването в цялата област.

"Въпреки липсата на риск от наводнение в момента се изграждат пречиствателни станции и нов тръбопровод на другите два язовира в областта "Ахелой" и "Порой". Те ще се използват като алтернативни водоизточници в случай на криза. Няма да има криза по Черноморието, защото язовирът е пълен. Не само тук, но и в Северното Черноморие. Ще имаме вода и за промишлеността през язовир "Георги Трайков". Тези два язовира, които в момента закачаме, са една огромна придобивка за Бургас, да може една година да изкара дори и "Камчия" да не подаде вода към вас", заяви Емил Димитров.

От своя страна министър Нанков заяви, че до края на деня АМ "Люлин" ще бъде отворена за движение в посока Перник.

"Всички пътни отсечки, по които има опасност от срутища, ще бъдат затваряни до пълното им обезопасяване. За съжаление, в този период освен аварийни и палиативна дейности не могат да бъдат извършвани. Но в рамките на пролетните и летните месеци има заделен бюджет от миналогодишния такъв по отношение на обмрежвания, обрушвания и работа с аплинисти по тези участъци", посочи Николай Нанков.