Д-р Миндов: Според Тексаска скала по-безопасно в ресторант, отколкото на фитнес
Секция: Анализи
01 Февруари 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Миндов: Според Тексаска скала по-безопасно в ресторант, отколкото на фитнес

/КРОСС/ На седмичния брифинг генерал Мутафчийски спомена за скала на Тексаската медицинска асоциация по която са подредени местата и дейностите според опасността, която носят за предаване на зараза с Ковид-19.

Положих малко усилия да я открия (и още малко да я преведа), но мисля, че това е едно от най-полезните "ръководства" за това какво е по-опасно и какво по-безопасно да правим в ежедневието си.

Тексаска медицинска асоциация - скала опасности ковид

И когато можем да си избираме (и най-вече - да дозираме и разреждаме опасностите при възможност).

Освен това тя обяснява и почти всички предприети във времето мерки у нас и по света - и защо едни от тях работят по-добре, а други не дават толкова осезаеми резултати (примерно затварянето на парковете и планините през първата фаза беше почти безполезно, защото те носят съвсем нисък риск, докато затварянето на плажовете, басейните и моловете е било много по-разумен ход).

А за кината, концертите и баровете - и дума да не става. Дори и фитнесите са по-опасни от ресторантите (въпреки че тук трябва да имаме предвид, че начинът на "употреба" на ресторантите в Америка съвсем не е като този у нас.
Относително по-безопасно е да се ХРАНИШ в ресторант. Не да беснееш вътре с часове, какъвто е общият случай у нас.

Д-р Георги Миндов, Фейсбук профил

---------------------------------------------------

Д-р Миндов завършва медицина в Медицински университет гр. София през 1994 г. Специализира Тропическа медицина. Председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, зам.-председател на БЛС-СЛК за ПИМП.