Авария на ТЕЦ-Русе остави града без парно
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Февруари 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Авария на ТЕЦ-Русе остави града без парно

/КРОСС/ Авария на ТЕЦ-Русе остави без парно целия град. От топлофикационното дружество обещават да решат проблема в рамките на деня. За да не се прекъсва учебният процес, детските градини и училищата, които са останали на студено, се отопляват с печки, предава БНТ.

17 000 абонати от Русе останаха неприятно изненадани снощи от Топлофикация. И в момента те са без парно и топла вода. А причината е повреда в два от топлопреносните котли на топлофикационното дружество.

Екипи работят по отстраняването на аварията. Тя обаче е поредна за този сезон. От дружеството признаха, че топлопроводите в града са стари и амортизирани и се нуждаят от подмяна. Ако до 48 часа парното не бъде пуснато, абонатите ще бъдат компенсирани.

Заради липсата на парно 5 детски ясли са преминали на електрическо отопление. Много родители обаче се притесняват за децата си, които трябва да учат онлайн от студените си домове.

Отстраняването на аварията се е забавило, защото е трябвало да се изчака повредените котли да изстинат, за да могат екипите да работят по тях.

Освен с котлите, Топлофикация има проблем и с топлопроводите в града, които често излизат извън строя. Те са 80 км, но трудно могат да бъдат сменени, защото само един километър струва 1 милион лева.