За 10 години Северна България е загубила почти една пета от населението си
Секция: Интервюта
02 Февруари 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 За 10 години Северна България е загубила почти една пета от населението си

/КРОСС/ За последните десет години областите Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч и Враца са загубили почти една пета от населението си. Само Варна успява да отчете повишаване на броя на хората, които живеят там, като ръстът е слаб и това е по-скоро запазване на паритет и задържане на човешкия ресурс. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов по време на онлайн форум.

Експерти от ИПИ представиха анализ на икономическото и социално развитие на областите в Северна България

Николов каза, че по отношение на вътрешната миграцията Варна продължава да е магнит за хората с по-динамичния си пазар на труда, по-добрата социална среда. В Северозапада, въпреки лекото подобрение след последната криза и задържане на вътрешните миграционните процеси, сега те се влошават, като според икономиста има очаквания, че заради кризата с коронавируса има вероятност за задържане на тези процеси.

По отношение на естествения прираст Варна също успява да балансира между раждаемостта и смъртността, въпреки че този показател е с отрицателни стойности, както е навсякъде в страната.

Застаряването на населението е проблем за някои от по-развитите области в изследваната от ИПИ част на България. Най-бързо застарява населението в област Габрово. С потенциал през следващото десетилетие за навлизане на пазара на труда са Варна, Търговище и Силистра, като за тези области се отчита по-бавно застаряване.

В изследването се отчитат разликите при заетостта и заплащането, което е обусловено от структурата на работната сила. Например в Габрово, Русе и Търново близо 30 на сто са висшисти, във Варна - около 25 на сто, което е предпоставка за развитие на икономика, базирана на услугите, особено в сферата на високите технологии.

От ИПИ отчитат, че във Видин, Монтана и Плевен има разминаване между предлаганото в училище професионално образование и нуждите на пазара на труда, за разлика от областите край Дунав. Областите Габрово и Велико Търново също се нуждаят от реформи в професионалното образование, за да стане то по-близко до потребностите на пазара на труда.

По данни на ИПИ в няколко области: Добрич, Търговище и Видин, в прогимназиалния клас, когато свършва задължителното училищно образование, отпадат голям брой ученици, докато Габрово и Ловеч са доста по-добре в това отношение.

Варна "тежи" най-много на картата в Северна България, коментира икономистът от ИПИ Петър Ганев. За 2019 г. над половината от БВП и от добавената стойност в Североизточния район за планиране е във Варна, както в индустриално отношение, така и в услугите. Но географско и като свързаност Варна трудно може да окаже съществено влияние далеч извън рамките на Североизточния регион, коментира експертът.

В Северния централен район е доста по балансирано разпределението между трите водещи центъра - Габрово, Русе и Велико Търново. Северозападният район, който е най-бедният, изглежда сравнително балансиран, но там липсва на център, който да успее да промени средата, като Плевен би следвало да е такъв, според броя на населението, но той не се отличава драматично като БВП от Враца, чиято тежест идва от АЕЦ "Козлодуй".

По отношение на динамиката на ИКТ сектора по брой наети в Северозападния район те са около 1000 - 1100 души, с отчетен ръст във Враца. В сектора като цяло са заети над 100 000 души и 80 на сто от тях са в София, напомни експертът. В Североизточния район броят на заетите вече е 4500, като Варна и Пловдив се борят за втората позиция по ръст на ИКТ сектора след София.

В Северния централен район заетите в ИКТ сектора са около 2100. За ръста допринасят и някои от инвестициите в сектора - например в Габрово.