Популяризиране на археологията и културно-историческия туризъм обсъждаха Марияна Николова и проф. Николай Овчаров
Секция: Туризъм
03 Февруари 2021 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Популяризиране на археологията и културно-историческия туризъм обсъждаха Марияна Николова и  проф. Николай Овчаров

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с археолога проф. Николай Овчаров. Основен фокус на дискусията бе възможността за съвместни инициативи за популяризиране на културно-историческия туризъм и археологическите обекти у нас.
Правителството отпусна 1,8 милиона лева за 6 значими археологически обекта в страната. Правителството на министър-председателя Бойко Борисов продължава да подкрепя развитието на археологията в България, посочи вицепремиерът. И допълни, че имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и кабинетът ще продължи да подпомага тяхното развитие. По думите й в последните години се направи изключително много за археологията, а това несъмнено ще даде тласък на вътрешния туризъм, който има особено важно значение за развитието на България като целогодишна туристическа дестинация.
Вицепремиерът уточни, че през годините бяха отделени доста средства и за реставриране на културни паметници, и подчерта, че всеки един лев, отделен за археология, паметници и реставрация, е директна помощ за българския туризъм.

Хората искат да посещават различни места и да научават за нови забележителности, допълни министър Николова и уточни, че експертизата на професора ще допринесе за популяризирането на най-интересните обекти от различни дестинации във вътрешността на страната.
Пътуванията с цел културно-исторически туризъм бяха основни през изминалата година и показаха, че са ключови за целия отрасъл, коментира проф. Овчаров. Според него трябва да се обърне още по-сериозно внимание на популяризирането му, защото има голям потенциал за развитие, който ще се отрази положително на целия сектор. Професорът изрази готовност за съвместна работа с Министерството на туризма, като посочи, че ще подкрепи инициативи, които ще допринесат за привличане на още повече посетители към археологическите, културните и историческите богатства на България.