Потребителите на интернет в Китай са над 989 милиона
Секция: Технологии
03 Февруари 2021 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Потребителите на интернет в Китай са над 989 милиона

/КРОСС/ Броят на потребителите на интернет в Китай от септември миналата година се е увеличил с 5,2% и е надхвърлил 989 милиона, съобщи Китайският мрежов информационен център (CNNIC).

Според публикувания доклад коефициентът на достъп на населението до глобалната мрежа за пет месеца се е увеличил с 3,4 процентни пункта, до 70,4%. През 2020 г. за първи път в историята брутният продукт на интернет индустрията в страната надхвърли 100 трилиона юана (15,4 трилиона долара по текущи валутни курсове).

„Интернет технологии изиграха важна роля в прилагането на мерките за противодействие на новата пандемия от коронавируса, превръщайки се в ключов фактор за това Китай да е единствената държава в света, която демонстрира положителен ръст на БВП", се казва в документа.

За осма поредна година Китай е лидер в електронната търговия, според CNNIC, с онлайн продажби на дребно, надвишаващи 1,81 трилиона долара през 2020 г., което е увеличение от 10,9%. Броят на жителите, които правят покупки в интернет се е увеличил до 782 милиона души.