Защо някои хора не заболяват от COVID-19
Секция: Здраве
04 Февруари 2021 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо някои хора не заболяват от COVID-19

/КРОСС/ Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, твърди д-р Сергей Вознесенски.

Според него, антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на болести, например на ХИВ, съобщава РИА Новости.
"Има много повече хора с коронавирусна инфекция. За момента няма как да се направи заключение по каква причина са придобили имунитет - това все още е на етап научна дискусия", казва д-р Вознесенски.

Той отбеляза, че една от версиите е отложен епизод на заболяването, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет. Според втория възможен вариант, преди срещата с коронавируса човекът вече е минал през някакъв вид вирусна инфекция, след което нивото му на интерферон се е повишило. Ако има много от тях, тогава податливостта към вирусни инфекции намалява.

Третата версия е свързана с възможното съществуване на локални елементи на имунитета, имунни комплекси, които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища. Кой от механизмите работи е обект на научна дискусия, добавя експертът.