Звездата на Слави може да залезе преди да е изгряла
Секция: Анализи
05 Февруари 2021 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Звездата на Слави може да залезе преди да е изгряла

/КРОСС/ Три са извънпарламентарните формации, които според всички социологически проучвания до момента имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – „Има такъв народ” на шоумена Слави Трифонов, „Демократична България” и „Изправи се.БГ” на Мая Манолова заедно с „Отровното трио”. И при трите се наблюдаваше ръст на подкрепата по време на миналогодишните летни протести, но от няколко месеца те са в застой.

Ударът на Христо Иванов с десанта край сараите на Доган в „Росенец” и стълкновението с гардовете от НСО върна градската десница на политическата сцена. Тя участва активно в антиправителствените протести, проведе редица други акции пред сгради на различни институции и пред Съдебната палата, където настояваше за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Но честотата и повтаряемостта на тези пърформънси ги направиха тривиални и в един момент те престанаха да правят особено впечатление на публиката. Някъде тогава порасналият рейтинг на градската десница застина и после леко спадна. От няколко месеца подкрепата за „Демократична България” се движи между 6 и 7 процента. Дали тя пак ще се вдигне, зависи и от предизборната кампания. В последно време Христо Иванов, който се очерта като водещо лице в обединението, пак се е активизирал и обикаля магистралите на Бойко Борисов, за да пита и да търси връзката между корупцията и некачественото строителство.

Подкрепата за обединението около Мая Манолова се стабилизира засега около 4,5% с тенденция малко да нарасне. Тя също беше набрала скорост покрай протестите. Лидерката на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” е хиперактивна, особено чувствителна е към законодателството на управляващите, вече няколко пъти открива безобразия във внесени законопроекти и алармира за тях широката общественост. А когато те се подхванат и от медиите, вносителите от ГЕРБ и „Обединени патриоти” често са принудени да дадат заден ход.

Най-мистериозна е ситуацията около Слави Трифонов

и партията му „Има такъв народ”. На тази извънпарламентарна формация социолозите дават най-много проценти, дори й отреждат третото място, въпреки че не участва в протестите, няма никакви прояви, не се дават интервюта, не излиза с позиции и буквално е изчезнала от публичното пространство. Миналото лято „Има такъв народ” събираше над 15% от доверието на избирателите. В последно време рейтингът й е паднал на 12% и може още да върви надолу.

До избухването на летните протести Трифонов беше най-разпознаваемият критик на управляващите в България. Той наложи този свой образ от екрана на една от големите телевизии и то в продължение на години. Това, че остана в страни от площадното недоволство, донякъде измести фокуса от него към говорителите в „триъгълника на властта”, на Орлов мост, пред Софийския университет.

Шоуменът сякаш смята, че

високият му рейтинг ще го следва навсякъде.

Той си направи своя медия, но тя е периферна. И няма как да разтегнеш формата на едно предаване в цяла телевизионна програма, още повече с едни и същи вече познати водещи лица. Това намали зрителския интерес. От друга страна и рекламите не са същите. А издръжката на ТВ 7/8 гълта пари.

Очевидно идеята на Слави Трифонов беше някак си да прелее шоуто в политическа партия. Само че това са две различни неща. Факт е, че освен познатите физиономии на сценаристите нови лица не сме видели. Не сме видели и идеи, позиции, програми. Известно е какво може Слави като шоумен, но не знаем какво ни предлага като политик. Налага се впечатлението, че направи партия и иска да влезе в Народното събрание единствено, за

да прокара и наложи мажоритарния вот

и някои от другите въпроси от референдума. Но не се интересува от нищо друго. Ако е така, това говори по-скоро за ината на един честолюбив човек, отколкото за що годе политик. Както и при „Демократична България”, фиксацията само върху един проблем (съдебната реформа) или една идея не може да спечели достатъчно много привърженици и симпатизанти.

Съществуват съмнения, че при измерването на рейтинга на „Има такъв народ” социолозите отчитат фенове на шоуто, а не толкова гласоподаватели. Когато обаче се изправят пред урните, дори и у нас поне част от избирателите сигурно са наясно за какво гласуват – за политици, които трябва да им решат проблемите, или за телевизионни образи.

Като говорим за Слави Трифонов не може да не отбележим и че

опозиционното му лустро започна да се рони

след прословутия му пост във Фейсбук за двата бряга. След като не си на единия бряг с Корнелия Нинова, то значи си на другия заедно с ГЕРБ. Реката няма трети бряг. Шоуменът получи много критики от феновете си за това изявление. Но по-лошото е, че много хора, които му симпатизираха, започнаха да се съмняват в неговите мотиви за влизане в политиката. Някои дори се питат дали "Има такъв народ" няма да стане като някогашната партия "Гергьовден", в създаването на която имаше пръст и Трифонов. Малка, без особена тежест, на която ще й се налага да прави големи компромиси, за да оцелява.

Ето защо няма да е никак чудно, ако процентите на формацията на Слави Трифонов продължат да падат до изборите. И може да се окаже, че звездата му като политик е залязла преди да успее да изгрее.

 

Автор: Елизабет Дафинова, Банкеръ