Проф. Хайрабедян: Хората с имунитет най-вероятно ще са носители на новите щамове
Секция: Анализи
06 Февруари 2021 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Хайрабедян: Хората с имунитет най-вероятно ще са носители на новите щамове

/КРОСС/ „Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен начин. Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите щамове, но няма да развият тежка клинична картина. Не трябва да се панират всички. На имунната система и трябват няколко дни, за да изчисти вируса. Ваксинирането не дава 100% или 0% защита, то дава някаква защита. При всички е различно", заяви в ефира на „Събуди се" професор Сорен Хайрабедян - директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

Според него как човек ще премине през вируса зависи от неговия организъм и генома му. Той подчерта, че има хора, които са по-податливи, има и такива, които го прекарват леко.

„Има повече смъртни случаи, тъй като голяма част от глобалното население не е имунизирано и не се е срещало с вируса. Този процент на податливи като бройка става повече, защото самите вируси много по-бързо заразяват”, обясни проф. Хайрабедян.

През изминалата седмица СЗО отчете най-високата смъртност от COVID-19 до момента. Само за 7 дни над 96 000 души починаха от коварния вирус. А британски учени предупредиха, че над 4 000 щама на COVID в момента обикалят света.

„Световните тенденции са в план защита. Затварянето на моловете е една от мерките. Това, което наблюдаваме във Великобритания, много прилича на първия локдаун. Големият брой смъртни случаи се дължи на това, че новите варианти нося повече от една мутация, носят и нови мутации”, каза проф. Хайрабедян.

Той обясни, че когато вирусът зарази дадена клетка, той потиска рецептора, през който влиза. Молекулата има физиологични свойства – това е причината за по-бързото заразяване и по-тежко протичане на вируса