Бебе -гигант близо 5 кг. проплака в „УМБАЛ-Пловдив“
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Февруари 2021 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бебе -гигант близо 5 кг. проплака в „УМБАЛ-Пловдив“

/КРОСС/ Бебе с впечатляващи размери - тегло 4760 гр и дължина 55 см проплака тази нощ (б.а. - на 8 февруари 2021 г. в 21,19 ч.) в Отделението по Акушерство и гинекология към „УМБАЛ-Пловдив".
Костадин е второ дете за 20-годишната майка Руска Стоянова от Калояново. Първото дете в семейството е момиченце и също е родено в бившата Окръжна болница.
Малкият идва на бял свят след естествено раждане, а за нормалното протичане помагат завеждащият д-р Венцислав Демирев, д-р Владимира Карагьозова и акушерка Анна Панчева. Пациентката няма никакви разкъсвания и шевове, което се случва изключително рядко при толкова едър плод, коментира д-р Карагьозова.

В медицината е известно, че големите бебета се раждат най-често от жени, които по време на бременността развива гестационен диабет, но при нея заболяването не е диагностицирано, изтъкна акушер-гинокологът. Първото дете на Руска е било с тегло над 3,5 кг., а второто обикновено е по-едро от първото и вероятно това е причината Костадин да е толкова голям.
Пожелавам здраве на всички деца, които поемът първата глътка въздух в „УМБАЛ-Пловдив", а на лекарите благодаря за високия професионализъм, каза майката. Тя и малчуганът се чувстват отлично.
Според медиците бебе с тегло близо 5 кг. не се е раждало в отделението през последните 12 месеца.