София нараснала с 80 000 души за 10 г. , големите губещи са Пазарджик и Стара Загора
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Февруари 2021 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 София нараснала с 80 000 души за 10 г. , големите губещи са Пазарджик и Стара Загора

/КРОСС/ София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика /ИПИ/ Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България, предаде БТА.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека, коментира Николов, като уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области - Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че хората, които са напуснали тези области, най-вероятно именно там са се насочили.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз ръст на населението.

86 000 са заетите в ИКТ сектора в столицата

Продължава ръстът на заетите в сектора на Информационни и комуникативни технологии (ИКТ) в София и през 2019 г. техният брой е 86 000 души. Те получават заплати над максималния осигурителен праг. В Южния централен район също има ръст на заетите в този сектор, като това се дължи основно на Пловдив, където работещите в ИКТ вече са 5900 души, съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев при онлайн представянето на данни за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

В Югоизточния район почти не се отчита съществен ръст в този вид заетост и техният брой за целия район е около 2200 души, като половината от тях са в Бургас, а около 700 са в Стара Загора.

Икономистът изтъкна, че в Южна България навсякъде се отчита нарастване на заплатите, особено в периода 2016 г. - 2019 г. - от над десет на сто и в частния сектор. В Югозападния регион и столицата близо 1600 лева е средната заплата, като в Благоевград заплатите са по-ниски. В Южния централен и в Югоизточния райони има сходни нива на заплащане заради влиянието на енергийния комплекс.

Икономистът прогнозира, базирайки се на данни от предишни кризи, че в такъв труден период, когато бъдат засегнати нископлатени работни места - в хотелиерството и ресторантьорството, където има и сив сектор, средната заплата ще се увеличава.