БСП: Луковият марш е в разрез с Конституцията и законите на Република България
Секция: ПОЛИТИКА
09 Февруари 2021 21:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Луковият марш е в разрез с Конституцията и законите на Република България

/КРОСС/ Декларация на Изпълнителното бюро на БСП

Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия излезе с остра декларация по повод провеждането на така наречения "Луковмарш".
„За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история. Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза", алармираха от левицата.
В декларацията се казва още, че под фалшив предлог, че се защитава възраждането на българската държава и нейния просперитет, организаторите на Луковиямарш отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта.
„Провеждането на т.нар. "Луковмарш" е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество - общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта", изтъкват от БСП.
От Изпълнителното бюро са убедени, че шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век, е огромна грешка.
„Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви", призоваха от левицата.
БСП се обърна и към кметa на София Йорданка Фандъкова с призива ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.
„Наш дълг е да се противоставяме на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация".
От левицата призовават всички институции и политически партии категорично да защитят и този път европейските и националните ценности на толерантност и солидарност.