Наночастиците: невидимите убийци в храната и козметиката
Секция: Наука
10 Февруари 2021 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наночастиците: невидимите убийци в храната и козметиката

/КРОСС/ Наночастиците, които днес се добавят към много хранителни и козметични продукти за подобряване на техните потребителски качества, представляват реална заплаха за здравето и живота, тъй като се натрупват в човешките клетки и органи. До този извод стигна международна група от учени, която публикува резултатите от своите изследвания в списание „Nature Communications".

Нанотехнологиите променят ежедневието. Благодарение на тях лекарите вече могат да лекуват по-ефективно много заболявания, а инженерите са създали материали, които са сто пъти по-здрави от стоманата, батерии, които издържат десет пъти по-дълго, или слънчеви панели, които произвеждат два пъти повече енергия. Да не говорим за прекрасните продукти за грижа за кожата, самопочистващите се автомобили и други иновации, които по-рано се срещаха само във фантастичните филми, а сега са реалност.

Много съвременни технологии включват използването на наноматериали в производството на храни, козметика и облекло. Използването на тези материали обаче не е ограничено от закона и те не са споменати в списъците на съставките. Това е притеснително за учените, тъй като наноматериалите, които могат да проникнат в човешките клетки, могат да бъдат много опасни.

Изследователи от Финландия, Холандия, Чехия, Великобритания, Индия и Испания са обединили усилията си, за да проследят как навлизат хранителните наночастици в хранителните вериги. За целта те разработили чувствителен метод за откриване и проследяване на златни наночастици по цялата водна хранителна верига, от микроорганизми до риби, което е основният източник на храна в много страни.

„Открихме, че наноматериалите се свързват в значителна степен с микроорганизми, които хранят по-големи животни и в крайна сметка могат да влязат в нашата хранителна верига", заяви водещият автор д-р Фазел Моник в съобщение за пресата от Университета на Източна Финландия. „Веднъж попаднали в тялото, наночастиците променят формата и размера си и се превръщат в по-опасни форми, които лесно проникват в клетките. Установихме, че наноматериалите са склонни да се натрупват в различни органи, особено в мозъка."

Според изследователите количеството наноматериали в организма като цяло или в отделни органи е много трудно да се измери чрез стандартни методи, така че все още не е възможно да се създадат подходящи стандарти за безопасност.

„Може би вече използвате наноматериали в храната, облеклото, козметичните си продукти, но все още не знаете за това, защото те са много малки и ние просто не можем да ги измерим", казва д-р Моник. „Но хората имат право да знаят какво купуват и използват. Това е глобален проблем, който изисква глобално решение. Все още има много въпроси, на които трябва да се отговори относно наноматериалите: те безопасни ли са за нас и за околната среда, където се установяват, след като приключим с използването им, и как можем да оценим възможния риск".

Авторите подчертават важната роля на учените чрез своите изследвания да подпомогнат създателите на политики да въведат по-строги правила за използването на наноматериали и нанотехнологии.