Нетера осигурява безплатен Wi-Fi в 3 населени места на община Опака
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2021 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетера осигурява безплатен Wi-Fi в 3 населени места на община Опака

Българският телеком ще изгради мрежи с покритие от близо 20 000 кв. м в гр. Опака, с. Крепча и с. Голямо градище

/КРОСС/ Нетера подписа договор за проектиране, доставка, изграждане и активиране на мрежа от точки за достъп до безплатен Wi-Fi в община Опака, област Търговище. Проектът включва осигуряване на достъп до интернет в обществени зони с повече от 20 000 кв. м обща площ. Нетера спечели договора по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия.

Със съдействието на българския телеком жителите и посетителите на гр. Опака ще ползват безплатен интернет на площада пред общината със зона на покритие 4550 кв. м, в района на детска площадка с покритие 1757 кв. м, в местността „Магарешка поляна" (2726 кв. м), в зона за отдих до стадиона с площ 6310 кв. м.

В село Крепча Нетера ще осигури Wi-Fi на площада пред кметството, където ще покрие 4100 кв. м и в двора на училището на площ от 3685 кв.м.

В село Голямо градище ще има мрежи за безплатен интернет с покритие от 5611 кв.м. Зоните включват площада и детската площадка пред кметството.

С инициативата WiFi4EU Европейската комисия финансира изграждането на мрежи, чрез които гражданите и посетителите на ЕС да имат достъп до безплатен, висококачествен безжичен интернет на обществени места. Средствата се отпускат на общините, а те избират дружествата-изпълнители на проектите.

От 2019 г., когато стартира инициативата, Нетера е изградила и активирала мрежи за свободен Wi-Wi на територията на 12 общини.

Още за Нетера

Нетера предоставя международна свързаност, услуги за управление на мрежи и бизнес сигурност вече 25 години. Компанията има 4 центъра за данни, в които клиентите й разчитат на ИТ услуги и поддръжка 24/7. Чрез марката Cloudware Нетера предлага високопроизводителни облачни и специализирани сървъри, DDoS защита и други IaaS, SaaS и BaaS услуги. Компанията доставя бърз и сигурен интернет за бизнеса, както и уеб-базирана GPS платформа за проследяване на превозни средства с мощни възможности за анализ на данни, наречена NetFleet. Нетера е дистрибутор на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Една от първите независими наземни сателитни станции в България също е изградена от Нетера. Телекомът предлага още IPTV платформа и разпространение на аудио-видео съдържание.