Проф. Аргирова Ще има още мутации на COVID-19
Секция: Коментари
14 Февруари 2021 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Аргирова Ще има още мутации на COVID-19

/КРОСС/ Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавирус и най-вероятно ще възникнат, защото всички РНК мутират, прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология.

"Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица - японски, преминахме лятото с испански вариант, ще има още... Все още телата антителата, които се образуват в организмите на хората, които са заразени успяват да неутрализират тези варианти. В момента, в който се натрупат определен брой мутации и варианти, тогава е възможно да имаме нов щом", обясни проф. Аргирова.

Сега всички антитела срещу SARS-CoV-2 неутрализират всички варианти засега. Ваксините ще действат засега. Сега няма нов щам, всичко е SARS-CoV-2, уточни тя.

Възможно е количеството на антитела да се увеличава с времето. Това е действието на клетъчния имунитет, обясни още председател на българското дружество по вирусология.

Проф. Радка Аргирова заяви, че очаквам позиция от Щаба за направеното и пропуснатото от страна на здравните власти.

"Смятам, че е време е за равносметка след изминалата една година. Всички трябва да си дадат сметка какво преживяхме през тази година. Трябва да се каже какво бе направено, какво бе постигнато и какво не се получи. Искам да бъде казано, че нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо. Искам да кажат дали ще може да се възстанови нормалния живот на хората. От друга страна това, което ми липсва е много сериозна промоция на ваксинирането. Това трябваше да бъде комуникирано с всички средства, за да могат хора да си отговорят на много въпроси", заяви проф. Аргирова.