Жълт код за студ в цяла България
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Февруари 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за студ в цяла България

/КРОСС/ Жълт код за отрицателни дневни температури е обявен в 19 области в страната. Максималните ще са предимно между минус 3° и плюс 2°. Денят ще е слънчев, но и с временни увеличения на облачността и в централните и планинските райони ще прехвърчи слаб сняг.

Тази нощ ще е ясно и минималните температури ще са между минус 10° и минус 5°, в София и на места в Югозападна България и по-ниски.

Опасността от лавини в планините е много голяма, заради новата снежна покривка и умереният, и особено по-високите и открити части - силен северен вятър. След максимална температура вчера на връх Мусала минус 21 градуса, днес ще е около минус 18.

Температури в курортите - от минус 11 в Пампорово, до минус 5 в Банско, в Боровец ще е минус 9. На отделни места ще превалява слаб сняг.

Студена остава въздушната маса над Източна Европа, в това число и на Балканите. Предупреждение от най-висока степен - червен код - за много ниски температури е издадено в Сърбия, а червеният код в района на Егейско море е за силен вятър.

Сняг ще вали в Европейска Русия, Прибалтика, Източна Полша и в централноевропейските страни. В много райони от Западна Европа облачността ще е значителна и ще вали дъжд.

У нас най-студено ще е в сряда сутрин, с температури около минус 15° - минус 16° на места в югозападната част от страната, но максималните вече почти навсякъде ще са около и над 0°.

В четвъртък съществено повишение се очаква при минималните температурите. Повече облаци ще има над Източна България, където не е изключено и слабо да превали.

Вероятност за изолирани превалявания има и в събота.