Занзибар и опасността да останеш в Рая
Секция: Туризъм
16 Февруари 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Занзибар и опасността да останеш в Рая

/КРОСС/ Когато чуете Занзибар, вероятно си представяте екзотика, безкрайни плажове и коктейли в кокосови орехи. Представата ви не е изцяло погрешна.

Занзибар е автономен регион в Обединена Република Танзания, разположен в западната част на Индийския океан. Включва няколко различни по големина острова, като двата най-големи носят имената Занзибар (или Унгуджа) и Пемба.

В исторически план Занзибарският архипелаг преминава през португалско и британско владение. Бил е и самостоятелна държава, когато бележи големи търговски успехи. В средата на XX век става република, която неколкократно сменя името си, докато не се установява под названието Танзания, обединявайки се с освободилата се колония Танганайка.

Занзибар е известен с производството на карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. Затова и тези острови често се наричани островите на подправките.

Това са накратко някои от фактите около Занзибар. Друго е обаче да отидеш и да го видиш на живо.

Казват, че щом кракът ти стъпи за първи път на острова, опасността започва да дебне - защото задържиш ли се малко по-дълго, желанието да останеш завинаги става непреодолимо. Кристално чистите води на Индийския океан, белите плажове и кораловите рифове омайват съзнанието и те карат да се обърнеш към първичното в себе си. Какво повече му трябва на човек?

Средновековните улички в градската част, които минават около дворците, са като приказка на живо - живописни и приканващи да бъдат заснети.

Може би ще се учудите, че именно тук е родният дом на легендарният Фреди Меркюри. Знаейки този факт, няма как да ви изненада почитта, която изпитват местните към него и творчеството му.

Каменните цитадели от времето на султана, колбите със сламени покриви и ориенталските дворци са част от чара на това вълшебно място.

Пожелаваме ви да го посетите, заслужава си, дори с риск да ви се прииска да останете завина