Общински съветник: Има поне три отговорни институции за инцидента с момчето
Секция: Коментари
17 Февруари 2021 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общински съветник: Има поне три отговорни институции за инцидента с момчето

Столична община: Спрян е токът към шахтата
Проф. Миленов: Отговорността е комплексна, има редица нарушения

/КРОСС/ Шахтата, където загина 16-годишно момче в столицата преди дни, е обезопасена, като токът, който се подава към съседните обекти до мястото на инцидента, е спрян. Това е последната информация от пресцентъра на Столична община.

Кметът на район „Триадица" беше потърсен за коментар, но засега каза, че ще изчака проверката на прокуратурата по случая.

Семейството на загиналото момче е в готовност да излезе на протест.

Очакват се резултати от проверката на Столична община по случая.

За „Хоризонт" проф. Иван Миленов, инженер във ВТУ „Тодор Каблешков", заяви, че в случая има нарушения на всички нормативни документи по електрозахранването:

„Това е предпоставка да се случаят нещастия, дори и по-големи. Отговорността кой носи, трябва следствието за установи. Но тук според мен отговорността е на няколко души, защото има редица нарушения - за обектите, дали са законни, кой е разписал разрешителните им. Това значи, че този, който е подписал разрешителните, или е некомпетентен, или подкупен. Как не може да се контролират нещата? Това са някакви оправдания сега, които се чуват в общественото пространство.

В предаването „Преди всички" темата коментира и Николай Николов, общински съветник от БСП, член на Комисията по архитектура и градоустройство:

„Очевидно става дума за престъпна небрежност. При толкова данни, че от 2016 година са сключените договорите за петте обекта, значи става дума за много нарушения. Всеки, който си е поставил подписа, трябва да понесе отговорност. Три са отговорниците - едното е архитектура и градоустройство, което дава схемите за разполагането на търговските обекти, второто е районното кметство, което упражнява контрола, третото е Столичният инспекторат, който е трябвало да види, че по мантинелата са обвити кабели с ток. Столичният инспекторат има 300 души персонал и той трябва да извършва този контрол. В Комисията по архитектура и градоустройство не сме разглеждали досега такива сигнали. Имаме регистър на търговските обекти, но не и данни за нерегламентираните обекти".

Николов съобщи, че на заседание на Комисията днес въпросът ще бъде поставен на главния архитект.

„За нас е важно да имаме информация за всички оголени кабели, за висящи кабели по дървета, за други необезопасени шахти. Всички тези сигнали, които хората подават, трябва да се вземат под внимание веднага. Не може от години да има работещи обекти, които са в нарушение. Столичният инспекторат трябва да направи веднага проверка и за други такива случаи, също и районните кметства да си проверят обектите".