Динозаврите са загинали след падането на комета, а не на астероид
Секция: Наука
17 Февруари 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Динозаврите са загинали след падането на комета, а не на астероид

/КРОСС/ Преди 66 милиона години един огромен обект се е сблъскал със Земята, причинявайки изчезването на динозаврите и на голям брой живи същества. Досега ни преподаваха в училище, че става дума за астероид, но според ново проучване, виновникът е бил фрагмент от комета, предава Франс прес.

Космическият обект е дошъл от покрайнините на Слънчевата система и е бил с големина 7 километра. Според изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс", фрагментът се е отделил след експлозията на комета, дошла от облака на Оорт, който е съставен от отломки и се намира много далеч, на границата на Слънчевата система.

Преди да се разбие в днешния мексикански полуостров Юкатан, кометата е била изтласкана към Слънцето от гравитационното привличане на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

"Планетата-гигант отбива кометите, наречени "с дълъг период" към орбити, много близки до Слънцето, пояснява един от главните автори на изследването Амир Сирай от Харвардския университет. И тук, изправени пред огромната гравитация на Слънцето, по-големите комети избухват, разпръсквайки се на хиляди отломки. Всяка от тях, една от които е била катапултирана към Земята, е имала потенциала да причини катастрофата, унищожила динозаврите".

До този извод Амир Сирай достигнал след компютърни симулации на гравитационните сили въз основа на разполагаемите данни за облака на Оорт и движението на планетите.

Досега най-разпространената теория гласеше, че космическият обект, виновник за катастрофата преди 66 милиона години, е дошъл от астероидния пояс, разположен между Юпитер и Марс. Но честотата, с която те могат да се сблъскат със Земята, е десет пъти по-малка, в сравнение с тази на избухналите комети, които се разпръскват в хиляди отломки. Оттук и значително по-високата вероятност за сблъсък с нашата планета.

И още един факт в подкрепа на новата теория. Известно е , че кратерът Чиксулуб е бил образуван от обект, съставен от въглероден хондрид. А само 10 на сто от астероидите го включват в състава си, а в кометите този процент е много по-висок.

Авторите на новото проучване са изчислили, че фрагмент на комета има вероятност да се сблъска със Земята веднъж на неколкостотин милиона години. Което означава, че планетата ни не е заплашена в краткосрочна перспектива, в сравнение с опасността от астероидите.